MISA CRIOLLA en NAVIDAD NUESTRA
ZATERDAG 15 DECEMBER 2018 | NICOLAIKERK | NICOLAASKERKHOF 8 | UTRECHT
                          
De scratch
Op zaterdag 15 december 2018 organiseren wij een scratchconcert in samenwerking met de fenomenale tenor Javier Rodríguez in de prachtige Nicolaïkerk te Utrecht. Onder leiding van dirigent Martin van der Brugge wordt de swingende Misa Criolla én de Navidad Nuestra in één dag ingestudeerd en aansluitend met orkest en solisten uitgevoerd.
Plaatje Misa

Bent u al bekend met deze legendarische werken of heeft u zin om dit werk (nog) eens uit te voeren? Geeft u zich dan snel op en doe mee! De aan deelname verbonden kosten zijn 
€ 35,00. Hiervoor ontvangt u het deelnemersbewijs. 

Extra repetitie
Eventueel kunt u ook gebruikmaken van de extra repetitie op zaterdag 24 november 2018 tussen 10.00 uur en 16.00 uur in de ‘Opstandingskerk’ te Woerden. Tijdens deze extra repetitie kunt u uw noten nog beter insuderen. 


De werken
Misa Criolla
Dit bekendste werk van de Argentijnse componist Ariel Ramírez werd gecomponeerd in 1964. Sinds kort was Latijn niet meer de enige toegestane taal in de kerk en Ariel Ramírez greep deze gelegenheid aan om één van de meest baanbrekende missen ooit te schrijven. In de Misa Criolla zit niet alleen volkstaal, maar ook volksmuziek. Het is een mis met Argentijnse ritmes en instrumenten uit het Andesgebergte, zoals de charango (kleine gitaar), de quena (rechte Indiaanse fluit) en de bombo (Argentijnse trom).

Navidad Nuestra
 
Navidad Nuestra bestaat uit 6 delen met verschillende Argentijnse ritmes die gezamenlijk het klassieke kerstverhaal vertellen, van de aankondiging van de geboorte aan Maria door de engel Gabriel tot de vlucht naar Egypte. Tekstschrijver Félix Luna (1925-2009) heeft ervoor gekozen de scènes te situeren in Argentinië: Jozef en Maria trekken over de Pampa's naar Bethlehem, de herders komen uit het dorp Aimogasta in de Argentijnse provincie La Rioja.
Tip1
 
Maak tijdens het oefenen gebruik van het PDF-bestand met de uitspraakregels van de Spaanse taal van deze twee werken. 

Uitprintbaar inschrijfformulier

Lukt het niet met de online inschrijving of komt telefoneren u niet uit? Dan kunt u hier het inschrijfformulier downloaden  om deze uit te printen en op te sturen naar Sing Along Events. Dit adres staat op het inschrijfformulier. 
Groepsinschrijvingen
Dan kunt u hier het groepsinschrijvingformulier downloaden
Oefenmateriaal
Oefen-CD
Luister naar de warme stem van Javier Rodríguez, terwijl u aan het oefenen bent. Ook handig voor de uitspraak! De oefen-cd van de Misa Criolla en Navidad Nuestra samen kunt u voor slechts € 8,50 bestellen.

Tip1Combinatievoordeel
Voor slechts € 25,50 heeft u een combi-voordeel met daarin: de bladmuziek van beide stukken en de oefen-cd. Hiermee bespaart u maar liefst € 7,00. 
Luistervoorbeelden
Misa Criolla: Kyrie de Sopraan/ mezzosopraan oefen-cd
Misa Criolla: Kyrie de alt oefen-cd
Misa Criolla: Kyrie de tenor oefen-cd
Misa Criolla: Kyrie the bas oefen-cd


Argentijnse partituren
Heeft u eerder (voor 2013) meegedaan met de oude partituren van Lawson Gould-Alfred of Capriccio? Die kunnen niet meer gebruikt worden.
Net als in 2014 en 2017 werken we met de Argentijnse partituren en de verschillen voor beide werken zijn te groot om tijdens deze scratch te kunnen meekomen.**

De Argentijnse partituren kunt u tegelijk met uw inschrijving bestellen.
 
** Waarom gebruiken we de Argentijnse partituren?
De belangrijkste reden ligt bij de partituur van Navidad Nuestra. In Europa werd een partituur uitgegeven, die niet overeenkwam met het origineel en waarin de Argentijnse ritmes zelfs niet klopten. Ook in de tekst zitten hier en daar missers. De uitgave had misschien te maken met de moeilijk te verkrijgen Argentijnse partituren in Europa, waardoor een Europese dirigent een arrangement heeft gemaakt zonder kennis van het Argentijns muziekidioom. Op belangrijke cd-opnamen wordt de Argentijnse partituur gebruikt (José Carreras, Mercedes Sosa, Javier Rodríguez).
De Misa Criolla van Capriccio en Lawson Gould komt weliswaar overeen met het koorarrangement van 1964, maar Ramírez heeft die zelf nooit zo uitgevoerd. Oorspronkelijk wilde hij een klassiek muziekstuk schrijven, geïnspireerd door Argentijnse volksritmes. Al bij de eerste uitvoering en plaatopname koos hij voor een meer volkse benadering, waarbij hij de oorspronkelijke ritmes meer in hun authentieke vorm volgde en Argentijnse instrumenten gebruikte. In Argentinië werd een herzien arrangement uitgegeven dat beter overeenkwam met de uitvoeringspraktijk.
Voor de oplettende luisteraars: op de cd met Carreras gebruikt Carreras de Europese partituur in de Misa Criolla, het koor de Argentijnse met wat aanpassingen aan Carreras. Op de cd’s met Mercedes Sosa en Javier Rodríguez wordt het Argentijnse arrangement door koor én solist gebruikt.
De Argentijnse partituren van Stichting Argentijnse Muziek hebben een overzichtelijker lay-out en bevatten een Nederlandse vertaling van de tekst en uitspraakaanwijzingen. Ze worden in Nederland steeds meer gebruikt.